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Conflict Of Interest – Endorsements 

Questions

  Commentary:  These rules 

are intended to embrace the 

full range of situations which 

may present a member with a 

conflict between his interests 

and those of his client or em-

ployer.  In some situations, a 

conflict is easily discerned, as 

when the architect owns prop-

erty adjacent to property upon 

which he has been asked to 

design a structure and is 

faced with design options 

which would affect the value 

of his property.  Other 

instances are not so clear, and 

that is more frequently the 

case as new systems and 

procedures for the 

construction process, such as 

design-build, come into the 

market.  In every case, the 

architect must take adequate 

steps to ensure that the client 

is aware of any substantial 

interest which might run 

counter to the interest of the 

client.

Q1:  It is unethical for the architect to 

endorse the product line? 

Reference

Code of Ethics and Professional Conduct, 

Canon III, Obligations to the Client

Rule 3.201 Members shall not accept 

compensation for their servic-

es from more than one party 

on a project unless the 

circumstances are fully dis-

closed and agreed to by all 

interested parties. 

Rule 3.202 If members have any business 

association, direct or indirect 

financial interest, or other 

interest which could be sub-

stantial enough to influence 

their judgment in connection 

with their performance of 

professional services, the 

members shall fully disclose 

to their clients or employers

the nature of the business 

association, financial interest, 

or other interest, and if the cli-

ents or employers object to 

such association, financial 

interest or other interest, the 

members will either terminate

such association or interest or 

give up the commission or 

employment.

The Code of Ethics and Professional Conduct 

applies to the professional activities of all 

Members, Associate Members, and Members

Emeritus of the AIA. 
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Facts

Conclusion

An architect is asked by a product 

manufacturer to endorse a line of products for 

the building industry.  There is no 

compensation to the architect for his 

endorsement, which the manufacturer uses 

publicly in advertisements and marketing

materials.

A1:  No.  It is not unethical to make uncom-

pensated endorsement of products. 

Disclosure to a client may be required under 

appropriate circumstances, and disclosure is 

mandatory if there is compensation for the 

endorsement.  Paid endorsements by 

architects are prohibited under the laws of 

many states. Discussion

Note:  This opinion is based on data sub-

mitted to the National Judicial Council and 

does not necessarily include all the facts that 

would be pertinent in another specific case. 

This opinion is for information purposes only 

and should not be construed as expressing 

any opinion on the ethics of specific 

individuals.

There is no Rule under the Code that prohib-

its product endorsements as such.  A member

who chooses to issue an endorsement should 

consider whether that fact should be 

disclosed to the client on any project on 

which the member specifies the endorsed 

product.  Disclosure certainly would be 

prudent and consistent with the guidance 

expressed in Ethical Standard 3.2. 

In appropriate cases, the product may b so 

unimportant in the context of the total project 

that the architect's endorsement could not 

reasonably be considered an interest that is 

significant enough to influence his 

professional judgment, and accordingly, 

disclosure would not be required under Rule 

3.202.  Usually, however, disclosure is highly 

advisable, and it would be unethical no to do 

so if the circumstances are such that the 

member's judgment might be affected. 
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The situation would be different if the 

member were receiving compensation for the 

endorsement.  Then it would be unethical 

under Rule 3.201 not to disclose the 

payments from a material supplier.  Members

should also not that in a majority of states, 

licensing board regulations prohibit accepting 

compensation from material or equipment

suppliers in return for specifying or endorsing 

their products.  Usually this rule cannot be 

waived by agreement with the owner. 
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